Fons & Sien

 

 

Enkele weken geleden vroeg Sofie (aka WenSje) tijdens 1 van onze chatsessies ( ge moet je daar geen wilde gesprekken bij voorstellen,  zoals gewoonlijk gaan die meestal over naaien 😉) of ik geen zin had om een patroon te testen. Ik naai en blog graag, dus met veel plezier.

Bij deze stel ik jullie dan ook mijn versie van de “Fons & Sien” voor.  De “Fons & Sien” is een gratis patroon met meerdere mogelijkheden, die zowel voor een jongen als meisje gebruikt kunnen worden. De “Fons” het stoere shirt komt in elk seizoen van pas. Lange mouwen, korte mouwen,… Beide kunnen. De “Sien” het schattige jurkje heeft dezelfde opties.

De “Fons & Sien” gaat van maatje 80 tot 116. MAAR mama’s (en papa’s) waarvan hun kindje al iets groter is, kunnen het patroon gerust ook nog gebruiken. Er komen dan enkele aanpassingen bij kijken, maar die zijn heus niet moeilijk…

Zelf naaide ik de Sien. De jurk. Optie: lange mouwen en een paspel tussen de mouwen. Mijn jongste dochter van 6 jaar  draagt dezer dagen maatje 122-128. Daar ik graag een oversized model had (hangt het wat over de schouders), verbreedde ik de zijkanten van het bovenstuk met 2,5 cm + 1cm naadwaarde. De lengte van het bovenstuk verlengde ik met 2 cm + 1 cm naadwaarde. Het rokpand liet ik ongewijzigd ( 130 cm breedte en fronsen). Ook aan de mouwen veranderde ik niks.

Zoals jullie kunnen zien, is mijn jurk serieus ge-oversized (dit is waarschijnlijk geen woord in Van Daele, maar jullie begrijpen me wel). Het had iets minder mogen zijn. Maar positief bekeken, die sloeber van me, zal het nog lang kunnen dragen. Waar ik me wel een beetje aan erger, zijn de mouwboorden. Dat er rek in mijn boordstof zit, is wel het minste wat je kan zeggen. Ik nam 11 cm, maar dat mocht gerust 9 cm zijn.  Zo zie je maar, dat elke stof echt ander is. Het voordeel van testen, is dat je er veel uit kan leren…

De stof die ik gebruikte is een combinatie van sweater stof en knit fabric. Ik vond deze bij Stoffen Verkempinck. Ja, ze zien me daar graag komen! 😆 Zo kocht ik onlangs 6 m verschillende soorten stof met allerlei strepen… Call me crazzy, but I love stripes!

Hoewel ik te lui was, om de mouwboorden los te torren, liet ik wel mijn strepen overal doorlopen. Perfectionisme het is een vak apart! Daar mijn strepen van de mouwen anders lopen, stak ik er een paspel tussen. (daar zat dan niet genoeg rek in, om mijn stof anders te knippen, zucht) Ik ben er nog niet helemaal uit, of dit wel zo’n goede beslissing was…

Ook weet ik, dat ik bij een volgende jurk, het rokpand in 2 delen knip. Ik nam nu 1 deel en stak de naad in het midden van de achterkant. Ik heb ze toch liever aan de zijkanten, maar 1 naad aan de zijkant zou echt belachelijk geweest zijn. Ik weet het, ik ben kritisch vandaag! Smaken verschillen en het is de bedoeling dat ik mezelf verbeter. (alé, mijn naaikunsten😆)

Conclusie: Ik ben niet helemaal tevreden van mijn creatie, maar om in te ravotten is die best ok. Wel, ben ik ongelooflijk fan van de “Fons & Sien”. Het is een geweldig patroon, die volledig op punt gesteld is. M’n staat er niet altijd bij stil, maar in een patroon ontwerpen kruipt veel tijd. Echt verslavend is die Fons & Sien. Zo naaide ik ondertussen al een nieuwe jurk, met mijn opmerkingen in acht genomen. Meer hierover later. Eerst moeten jullie vooral zelf dit patroon eens uitproberen.  Klik!

Neem ook zeker een kijkje bij deze dames:

18 sep.  http://byevamaria.blogspot.be/

http://www.beletoile.com/

19 sep. http://sopoposew.blogspot.be
20 sep. http://flaflinko.com/

http://smospottenensnoesjes.blogspot.be/

21 sep. http://www.bellevi.be/

http://liyenwoody.blogspot.be/

http://honderdachtentwintig.blogspot.be

http://do-didit.blogspot.be/

 

Een bron van inspiratie kun je er halen. Tot gauw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *